Safari park a Safari pivovar ve Dvoře Králové zvou na labužnické toulky Afrikou

Safari park a Safari pivovar ve Dvoře Králové zvou na labužnické toulky Afrikou . Foto (c) Simona JiřičkováSlavní cestovatelé Zikmund a Hanzelka si Afriku zamilovali už víc než před 70 lety. Tuto zimu si může získat i návštěvníky Safari Parku Dvůr Králové – nebo přinejmenším jejich chuťové buňky. Namísto tisícikilometrové cesty se mohou vydat do Dvora Králové a využít nabídky jedinečného gastro putování.
Chakalaka, Dovi, Karanga nebo Mkhabez, čtveřice z dlouhé řady delikates, které od ledna do konce února bude připravovat tým šéfkuchaře Pavla Červinky v královédvorském Safari pivovaru. Týden co týden tu budete moci ochutnat jedinečné africké menu z jiné oblasti. Putování začíná v lednu Marokem a končí v únoru na mysu Dobré naděje v Jihoafrické republice. Labužníci pomyslně urazí 36 tisíc kilometrů po stopách legendárních českých cestovatelů Zikmunda a Hanzelky.
„Žijeme Afrikou, a tak nás napadlo pozvat milovníky tohoto kontinentu nejen mezi zebry, lvy a žirafy, ale i k prostřeným stolům tamějších lidí. Proto jsme se inspirovali legendární cestou Zikmunda a Hanzelky v letech 1947-1950,“ přibližuje šéfkuchař Pavel Červinka. Projekt měl původně vypuknout již v roce 2020, ovšem vše zhatil covid. Sám Miroslav Zikmund měl ovšem možnost projekt prostudovat a dal mu své posvěcení.
S měnící se lokalitou budou přicházet každý týden nové recepty, a zcela odlišné chutě i vůně. „Začínáme v romantické Casablance, poté ochutnáme Alžír, Tunis, Etiopii, Somálsko, nebo Zimbabwe,“ vypočítává namátkou šéfkuchař, který na výběru jednotlivých pokrmů spolupracoval s kolegy z Rwandy nebo Maroka. „Vybírali jsme jídla, která jsou v daných lokalitách zakořeněná stovky let. Jsou tedy tradiční, přesto chuťově nesmírně zajímavá a atraktivní,“ dodává Pavel Červinka. Každé týdenní menu je také párováno s vybranými víny nebo naším pivem. Jeho pitím navíc labužníci podpoří záchranné projekty nosorožců, které vede Safari Park Dvůr Králové.
Gastro putování bude příležitostí i pro milovníky architektury. Rekonstrukce Safari pivovaru a Restaurantu Lemur získaly Čestné uznání a Cenu poroty v soutěži Stavba roku Královéhradeckého kraje. Velkolepý gastro výlet Afrikou startuje v Safari pivovaru 5. ledna a končí 27. února. Všem milovníkům dobrého jídla doporučujeme rezervaci předem na e-mail: provoz@safarigastro.cz nebo mobil 777667066.

Z poznámek šéfkuchaře – Harira
Africké labužnické putování začne v safari parku 5. ledna představením marocké kuchyně. Kdo nebude mít příležitost se do Dvora Králové vydat osobně, může vyladěný recept Pavla Červinky vyzkoušet připravit doma – ovšem přesná množství jsou tajemstvím Pavla Červinky.
Polévka harira se tradičně jí hlavně v období Ramadánu. Jejím základem jsou luštěniny, vývar a rajčata. Další ingredience, které se do polévky přidávají, se liší v závislosti na regionu.
Přidávají se například kousky masa, cibule, řapíkatý celer, nudle, rýže nebo vejce, a někdy i datle a fíky. Polévka je obvykle ochucena římským kmínem, česnekem, zázvorem, koriandrem, kurkumou, nebo pepřem. Recept se liší místo od místa, kuchař od kuchaře – správně vyvážit chutě musí každý podle sebe. Na konci přípravy se do polévky přidává tadouira, což je směs vody, mouky a rajčat, která se přidává na zahuštění.