Recept na domácí pečený čaj – jak to vařím já

Recept na domácí pečený čaj - jako to vařím jáTak hned v úvodu musím říct, že pečený čaj se nevaří, ten se peče. Ale nebudu kvůli tomu předělávat název rubriky, že. Receptů na výrobu pečeného čaje je řada, fantazii se meze nekladou a ani můj recept na domácí pečený čaj není výjimkou. Pokud se nechcete s výrobou domácího pečeného čaje mořit, nemusíte ani číst dále a můžete si pečený čaj prostě koupit např. na www.cajicky.cz.
Pokud se rozhodnete pro výrobu domácího pečeného čaje, určitě vás nepřekvapí, že základem pro výrobu ovocného čaje je především ovoce a cukr. V mé verzi receptu jsou to konkrétně asi 2 – 3 kg čerstvého ovoce – používám běžně jablka, hrušky, broskve, nektarinky, švestky, maliny, ananas, pomeranče, mandarinky, kiwi, borůvky, dále lze přidat sušené brusinky a (nebo) hrozinky. U jablek a hrušek kombinuju i více odrůd v rámci jedné dávky. Jablka a hrušky a kiwi zbavím slupky, citrusové plody zbavím kůry a semen, peckoviny odpeckuju. Pak veškeré větší ovoce nakrájím na kostky o hraně tak 1 – 2 cm. Ve zvyku mám také přidat jeden nakrájený citron bez kůry. Ovoce vložím do většího pekáče, přidám asi jen kilogram krystalového cukru a 0,5 kg želírovacího cukru (ten není nutné použít, lze ho nahradit běžným cukrem, nicméně finální pečený čaj má při jeho použití stabilnější konistenci při nabírání na lžičku). Pak přidám půl sáčku kyseliny citronové, jeden sáček vanilkového cukru a vše rádně promíchám a nechám odležet tak dlouho, než se cukr rozpustí (řádově tak 10 minut). Takto připravenou směs vkládám do horkovzdušné trouby, kde ji za občasného promíchání peču asi 40 minut při teplotě 220 °C. Po vytažení pekáče z trouby nechám troubu mírně vychladnout a vložím do ní připravené vymyté zavařovací sklenice, které z hygienických důvodů nechávám krátce prohřát. Do ještě horkých zavažovacích sklenic plním pečenou směs, pak je zavíčkuju, obrátím dnem vzhůru na rozprostřenou utěrku a nechám vychladnout. Připravit lze i tzv. alkoholickou variantu, kdy při plnění do sklenic doplníme pečenou směs asi polovinou lahve tuzemského rumu a vzniklou směs důkladně promícháme.
Pečený čaj jako nápoj se pak připravuje jako každý jiný běžný čaj zalitím horkou vodou. Množství, které použijete na výrobu jednoho nápoje je individuální – dle každého chuti. Obvykle na hrnek nápoje stačí 1 – 2 lžičky. Pečený čaj lze v hrnku či sklenici před konzumací v případě potřeby dosladit cukrem.

Mně osobně pečený čaj nejen zahřeje, ale i zasytí. A jak jste na tom s pečeným čajem vy?

Použité suroviny:

  • 2 – 3 kg ovoce,
  • 1 kg krystalového cukru
  • 0,5 kg želírovacího cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 0,5 sáčku kyseliny citkonové
  • + případně půl lahve tuzemského rumu