ZOO Dvůr Králové oslaví Velikonoce se čtyřmi novými mláďaty lemurů kata

ZOO Dvůr Králové oslaví Velikonoce se čtyřmi novými mláďaty lemurů kataV expozici lemurů ve dvorské zoologické zahradě bylo minulý týden velice rušno. Během pěti dnů se tu narodila čtyři mláďata. Otcem všech přírůstků se stal sedmiletý samec jménem Fanfán Tulipán, který přišel do dvorské zoo v polovině roku 2015 z Francie.
Skupina lemurů ve dvorské zahradě se skládá z pěti dospělých samic a šestiletého samce, kterého zoo získala z francouzského Zoo Parku de La Palmyre. „Samec Fanfán Tulipán se příliš neliší od svého jmenovce, hrdiny francouzského filmu, který byl známý svojí zálibou v romantických dobrodružstvích. Poté, co jsme ho na podzim 2015 spojili se skupinou samic, dlouho neotálel a ošetřovatelé brzy zaznamenali opakované páření se všemi samičkami,“ říká zooložka Gabriela Linhart.
První mládě se narodilo 15. března samici Glorii, o dva dny později následovalo další mládě a matkou se stala samička Marty. Zatím poslední dvě mláďata, dvojčata, přišla na svět v sobotu 19. března. Pohlaví nových přírůstku nejsou dosud známa.
„Novorozená mláďata se neustále pevně drží všemi čtyřmi končetinami za srst na matčině břiše, zatímco samice kolem nich ovine ocas a vytváří tak „baby vak“, kterým je zahřívá a chrání. Rovněž jsme pozorovali, že matky Glorie a Marty se snaží své potomky před zraky návštěvníků spíše skrývat, naopak samice Mada se zdržuje u skla expozice ¬¬¬a svá dvojčata vystavuje hrdě na odiv,“ popisuje chování skupiny Gabriela Linhart.
Délka březosti lemurů se pohybuje v rozmezí 125 – 136 dnů. Samice rodí zpravidla jedno mládě, občas se ve vrhu mohou objevit i dvojčata. Ve volně žijících skupinách, které mohou čítat až třicet jedinců a jsou vedené dominantní samicí, si samičky většinou svoji říji synchronizují do jednoho období. S péčí o narozené potomky si pak vzájemně pomáhají, mladě například může sát od kterékoli jiné samice ve skupině.
Lemuři kata obývají největší africký ostrov Madagaskar a nenajdeme je jinde na světě.
Jsou typičtí svým jantarovým zbarvením očí a nápadně dlouhým proužkovaným ocasem. Právě ocas je pro tato zvířata velmi důležitý, používají ho k pohybu jako kormidlo při skocích mezi stromy, ale také ke vzájemnému dorozumívání. V zoologických zahradách jsou lemuři kata nejčastěji chovaným druhem lemurů.
Návštěvníci dvorské zoo mohou skotačící rodinku sledovat každý den v expozici, která je součástí Restaurantu U Lemura.

Komentáře nejsou povoleny.