ZOO Dvůr Králové: Bez palmového oleje už i v krmivech pro zvířata

ZOO Dvůr Králové: Bez palmového oleje už i v krmivech pro zvířata. Foto (c) Simona JiřičkováDvorská zoo se dnes připojuje ke Dni bez palmového oleje, který vyhlásila Koalice proti palmovému oleji na 1. února 2017. Cílem akce je oslovit spotřebitele i výrobce, aby ustoupili od spotřeby a používání této suroviny, kvůli níž jsou ve velkém ničeny deštné pralesy. V ZOO Dvůr Králové se už více než tři roky nepoužívá palmový olej ve stravovacích službách pro návštěvníky a od začátku roku 2017 se ho jako v jedné z prvních zoo podařilo vyřadit i z krmiv pro zvířata.
„V ZOO Dvůr Králové máme Den bez palmového oleje 365 dní v roce,” říká Igor Mašín, majitel firmy GASTRO ZOO, která má stravovací služby v dvorské zoo na starosti. „V našem provozu pokrmy kompletně bez palmového oleje připravujeme už od roku 2013. Od roku 2016 se nám pak podařilo přesvědčit i dodavatele například zmrzliny nebo sušenek, jejichž produkty v zoo prodáváme, aby palmový olej ve své výrobě nahradili jinou alternativou,” popisuje Igor Mašín. Produkty s palmovým olejem tak ve dvorské zoo nenajdete ani v automatech na cukrovinky.
Od začátku roku 2017 je tomu stejně i v oblasti krmiv určených pro zvířata dvorské zoo. Krmivářský průmysl je přitom v objemu využití palmy olejné hned za potravinářským průmyslem a výrobou biopaliv. ” V technologii výroby krmiv se pracuje nejenom s palmovým olejem, ale především s olejem palmojádrovým. Nám se do roku 2017 podařilo vstoupit zcela bez těchto surovin ve všech druzích krmiva pro zvířata,” popisuje vedoucí výživy zvířat Monika Ptáčková.
Intenzivní pěstování palmy olejné, z jejíchž plodů se palmový olej vyrábí, je v současné době jednou z hlavních příčin kácení deštných pralesů v tropických oblastech Asie, Afriky a Jižní Ameriky. Úbytek tohoto biotopu s sebou nese vážné environmentální hrozby – masivní vymírání živočišných i rostlinných druhů, znečištění prostředí, narušení místního klimatu a s ním spojené riziko ničivých povodní a eroze půdy nebo každoroční mohutné požáry vznikající zejména při vypalování lesů a rašelinišť. S ničením deštných lesů úzce souvisí i problém globálních klimatických změn.
Nebezpečné jsou rovněž sociální dopady. Prales je domovem mnoha menších etnik a kmenů. Zabírání stále větší plochy vede k mnohdy násilnému vytlačování původních obyvatel z jejich domovů, vykořisťování, ničení kultury a někdy i k zániku celého kmene.
Palmový olej je dnes součástí téměř poloviny všech potravinářský výrobku od margarínů a pokrmových tuků, přes instantní pokrmy až po výživu pro kojence. Spotřebitelé se mu však nevyhnou ani v drogistických či kosmetických produktech, farmaceutikách nebo krmivech pro zvířata. Z palmového oleje se vyrábí i biopaliva nebo průmyslová maziva.
Více o problematice palmového oleje a možnostech, jak omezit jeho spotřebu, najdete na webových stránkách organizace Koalice proti palmovému oleji www.stoppalmovemuoleji.cz.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..