Recept na kyselo – jak to vařím já

Recept na kyselo - jak to vařím já
Základní surovinou pro výrobu kysela je chlebový kvásek, který zakoupíte v každém slušném pekařství. Udává se, že na 2 litry polévky potřebujete jedno balení kvásku o hmotnosti 250 gramů. Já vařím kyselo v opravdu velkém hrnci, tak běžně spotřebovávám balení dvě až tři. Kvásek namočím do vlažné vody, nechám ho odležet, občas ho zamíchám ve snaze o to, aby se ve vodě maximálně rozpustil. Mezitím nakrájím šalotku (případně obyčejnou cibuli), kterou v hrnci lehce osmahnu na másle. Přidám nakrájené žampiony a hlívu, houbové koření Vitana a případně tochu mletého kmínu. Houby, které obvykle samy pustí šťávu, nepodlévám vodou. Za občasného míchání je podusím pod pokličkou.  Když se mi zdá, že houby už patřičně změkly, posolím je, přidám vodu, na větší kostky nakrájené brambory, smetanu, kopr dle chuti. Skrze cedník procedím rozmíchaný kvásek a vařím asi 45 minut. Ke konci vaření osmažím na pánvi nadrobno nakrájenou cibuli na másle a lehce osmahnu 4 osolená míchaná vajíčka. Ta potom vmíchám do polévky a krátce povařím. A to je celé.

Na velký pětilitrový hrnec kysela budete potřebovat:

  • asi 600 gramů chlebového kvásku
  • 10 dkg másla
  • 2 větší cibule (nejlépe šalotky – mají jemnější chuť)
  • 0,5 kg čerstvých žampionů
  • 0,5 kg čerstvé hlívy ústřičné
  • houbové koření, případně další koření dle chuti
  • drcený kmín
  • 1 kg brambor
  • 300 ml 33% smetany (šlehačky)
  • kopr (čerstvý nebo sušený)
  • 4 vejce
  • sůl a koření k dochucení

Vložit komentář

K vkládání komentářů musítě být přihlášen