Domácí pěstování žampionů ze substrátu

Domácí pěstování žampionů ze substrátu

Domácí pěstování žampionů ze substrátu není nic obtížného a výsledek v podobě vlastními silami vypěstovaných plodnic hub potěší o dost víc, než když si své oblíbené houby koupíme v supermarketu.
Při jedné zimní návštěvě Baumarktu Globus v Pardubicích jsme narazili na balíky s žampionovým substrátem. V touze ukojit svoje pěstitelské choutky v období, kdy na zahradě může člověk zasadit akorát tak sněhuláka, jsme si jedno balení, které obsahuje kvádr lisovaného žampionového substrátu, igelitový sáček s krycí zeminou a návod k pěstování, zakoupili. Pokud vás zajímá, jak pěstovat žampiony, možná vám bude tento článek částečným návodem, jak při domácím pěstování žampionů uspět. Výrobce sady pro domácí pěstování žampionů v návodu uvádí, že neprorostlý žampionový substrát se má uložit do prostředí, kde se teplota pohybuje mezi 20 až 24 °C. My jsme ho umístili do rohu předsíně, kde v zimě bývá teplota určitě nižší než požadovaná, přesto jsem přibližně po měsíci pozoroval, jak substrát prorostl bílým myceliem (podhoubím). Přikročil jsem proto k dalšímu kroku a na vrchní straně balíku prořízl ochrannou fólii, povrch substrátu podle návodu prokypřil do hloubky cca 2 cm. Poté jsem povrch pokryl rovnoměrnou vrstvou krycí zeminy, kterou jsem navlhčil. Do okrajů jsem kvůli snížení odpařování vody ze substrátu zapíchal špejle, na které jsem navlékl velký igelitový sáček, který jsem nechal přesahovat přes okraj substrátu tak, aby k němu mohl alespoň částečně vzduch. Po několika dnech, kdy jsem substrát citlivě zavlažoval tak, aby krycí zemina byla vlhká, ale voda neprotékala až do substrátu, se na povrchu krycí zeminy žačalo objevovat bílé podhoubí. Držel jsem se návodu k pěstování a krycí zeminu prohrabal tak, aby se prorostlá místa rovnoměrně rozprostřela po celé ploše. Celou kostku jsem přemístil do komory, kde je chladněji a teplota se tam v té době pohyboval okolo požadovaných 14 až 18 °C. Zhruba po týdnu (bylo to v půlce března) jsem slavil první pěstitelský úspěch, když se objevil první žampion. Nechal jsem ho růst, protože byl zatím sám, a sklidil jsem ho, až když měl průměr klobouku 11 cm. Byl to docela macek, tak jsem ho zužitkoval na kuřecí játra na žampionech (vlastní recept). V práci jsem se nezapomněl pochlubit svým úspěchem u jedné zdravotní sestry (díky p. Nováková), která společně se svým manželem dříve pěstovala žampiony ve velkém. Na její radu jsem přemístil substrát zpátky do většího tepla předsíně (cca 20 – 22 °C) a ukázalo se, že to byl krok správným směrem. Pozor – substrát by však neměl být vystaven teplotě nad 30 °C. Rychle se pak objevily další plodnice žampionů a v současnosti máme za sebou už tři vlny sklizně. Pochutnali jsme si tak na obalovaných žampionech a výborné žampionové smaženici, část hub skončila také ve vepřovém rizotu s hráškem a žampiony.

Při dodržení podmínek pěstování žampionů garantuje výrobce susbtrátu výnos minimálně 3 – 6 kg žampionů podle velikosti balení (prodávají se balení o hmotnosti 9 nebo 18 kg), my jsme z devítikilového balení sklidili zatím asi 2 kg žampionů, které nám opravdu chutnaly, a to nejen proto, že jsme si je vypěstovali sami. Uvidíme, jaká úroda nás ještě čeká. Až žampionový substrát doplodí, má přichystané místo na kompostu na zahradě, a já už mezítím přemýšlím o tom, že si pořídím substrát hlívy ústřičné.
Jak žampionový substrát, tak substráty hlívy ústřičné i jiných druhů jedlých hub lze zakoupit od firmy Václavík Jiří (www.jedlehouby.cz).

Domácí pěstování žampionů – fotografie

Jedlé houby